Stel je vraag

Stel hier al je vragen over de opleidingen tot ingenieur:

23 reacties

 1. kenneth snauwaert schreef:

  wat is de jobinhoud meestal van een industrieel ingenieur ? Is dat meestal bureauwerk of kan ik dan op het veld ook iets betekenen ?

  • admin schreef:

   Als startend industrieel ingenieur heb je zowel de theoretisch als praktische kennis. Daardoor fungeer je vaak als tussenpersoon tussen een technisch team en het management. Nadien groeien de meeste ingenieurs door naar managementfuncties. Neem hier zeker een kijkje: http://www.opleidingingenieur.com/industrieel-ingenieur-jobs.

   Jobs waar je een mix hebt van bureauwerk en out-of-office werk:

   • Werfleider (industrieel ingenieur bouwkunde)
   • Landmeter/surveyor (industrieel ingenieur bouwkunde: landmeten)
   • Account manager
 2. Frank schreef:

  Wat is volgens jullie de ideale vooropleiding voor iemand die industrieel ingenieur zou willen gaan studeren? Ik vraag het omdat onze jongste zoon voor een studiekeuze staat (overgang naar het secundair) en dit iets is wat hem interesseert.
  Hij is verstandig, creatief en technisch sterk, dus we zoeken voor hem liefst de meest geschikte opleiding in secundair.
  Indien u suggesties heeft voor een opleiding in Gent dan vernemen wij dat graag.

  Met dank,
  Frank

  • Jorn schreef:

   Beste Frank,

   De beste voorbereiding vind je in de opleidingen industriële wetenschappen (TSO) of wetenschappen-wiskunde 6/8 (ASO).
   Maar met de nodige motivatie kun je vanuit elke opleiding ASO/TSO starten. De leerstof begint vanaf nul.

   Indien je je wilt voorbereiden kun je altijd de zomercursus ‘wiskunde’ volgen voor de start van het academiejaar.
   Meer informatie vind je hier: http://www.opleidingingenieur.com/toelatingseisen.

 3. Valère Verrotte schreef:

  Als je industrieel ingenieur studeert en dan je schakeljaren burgerlijk ingenieur doet? Is dit een voordeel? Ook voor aan een job te geraken? Zijn bedrijven meer geïnteresseerd in zo een mensen? Of willen ze alleen maar burgerlijk ingenieurs?

  • Jorn schreef:

   Dit hangt van verschillende factoren af. Burgerlijk ingenieurs zijn schaarser, bij sommige bedrijven/sectoren starten burgerlijk ingenieurs hoger qua functie en groeien ze gemakkelijker door. Daarentegen mis je wel 2 jaar loon en werkervaring door verder te studeren. Zeker nu dat industrieel ingenieur 5 jaar duurt, kom je al aan minstens 7 jaar studeren.
   Maar je zou vooral moeten denken aan de job die je wilt uitoefenen: beide opleidingen geven namelijk toegang tot een andere soort functie en geven je een ander denkpatroon!

 4. Laurens schreef:

  Beste, Ik lees op deze site het volgende ivm nautische wetenschappen: “Deze opleiding duurt eveneens 4 jaar en geeft ook recht tot het diploma van industrieel ingenieur.” Wat bedoelt u met “recht tot”? Mogen nautische wetenschappers ook de titel ingenieur gebruiken?

  • Jorn schreef:

   Sorry Laurens, ik dacht dat dit vroeger zo was.

   Antwoord van HZS:
   “Van moeilijkheidsgraad zijn ze zeker gelijkaardig maar onze mensen zijn geen ind. ingenieur, ze zijn Bachelor/Master in de Nautische Wetenschappen.
   De Nautische Wetenschappen vormen een apart Studiegebied in de ganse onderwijscluster van de Vlaamse Gemeenschap.”

 5. yentel schreef:

  Ik zou volgend jaar graag industrieel ing studeren (master) ik volgde we-wi(7u) en behaalde voor alle wetenschapsvakken zeer goede resultaten. Wat echter het probleem is, is mijn talenkennis. Frans is redelijk rampzalig(50%) en Engels (60%) lukt om te spreken en te begrijpen (mondeling en lezen) maar zelf neerschrijven is al heel wat moeilijker. Zou dit een probleem kunnen geven tijdens te opleiding/ tijdens zoektocht achter werk? Of zijn er ook genoeg vacatures die geen zeer goede kennis van Frans en Engels eisen? Alvast bedankt

  • Jorn schreef:

   Om te slagen voor de bachelor en master in de industriële wetenschappen moet je zeker geen taalexpert zijn. Ik studeer hopelijk volgend jaar af als ing. aan KU Leuven (campus De Nayer), en ik heb welgeteld 1 keer een presentatie in het Duits, Frans en Engels moeten geven. Maar dit geldt enkel voor de richting “Master in de industriële wetenschappen: elektromechanica met minor automotive engineering (vak van 3 SP). In andere richtingen zijn alle zelf te geven presentaties normaal in het Nederlands.

   Sommige (gast)docenten geven inderdaad les in het Engels of gebruiken Engelstalige presentaties of cursussen. Maar dit zal je waarschijnlijk pas vanaf het 3e bachelorjaar voorhebben. Als je kiest voor een Engelstalige masterproef, verloopt die logischerwijs ook in het Engels.

   Engels is eigenlijk de enige taal die men van je verwacht te beheersen. En dit voornamelijk omdat veel onderzoek Engelstalig gepubliceerd wordt. Dus voor eigen opzoekwerk is het nuttig dat je thuis vrij vlot iets Engelstalig kunt lezen.
   Later (3e bachelor of master) zul je misschien zelf ook eens een Engelstalige paper moeten schrijven. De focus ligt hier echter niet op het grammaticale, maar eerder op de technische inhoud van je papers. En anders kan je nog altijd aan één van je medestudenten of eventueel je ouders vragen om deze even vlug na te lezen.

  • Jorn schreef:

   Later (bij sollicitatie ed.) verwacht men inderdaad eigenlijk minstens een gemiddelde kennis van het Frans en/of Engels. Dit is wel regio- en bedrijfsafhankelijk.

  • Jorn schreef:

   Met welke talen je in aanraking zult komen, kun je eens aan een docent van de campus waar je wilt studeren zeker vragen. Van waar ben je? Of waar wil je studeren?

   Maar in het algemeen kom je er zeker met een basiskennis Engels. De technische uitdaging van de richting zal hoger liggen dan de uitdaging qua talen.

  • yentel schreef:

   Mijn interesse zou eerder uitgaan naar chemie of bouwkunde. Enig idee of je daar presentaties moet voeren in het Engels/Duits/Frans? Het lijkt me inderdaad het best om geen Engelse masterproef in de toekomst te kiezen. Kom je er met basiskennis Engels of raad je me eerder een andere richting aan? Het zou wel spijtig zijn want mijn wiskunde (7u) was goed (80%) en chemie (85%) ook, fysica was wel wat minder (65%) en bio (90%)

  • yentel schreef:

   Ik kom van Brugge, maar zou graag in Gent willen gaan studeren. Daar kan ik in feite kiezen tussen de Ugent zelf of Kuleuven (campus Gent).

   Een andere vraag: ik heb interesse in techniek/wetenschappen/wiskunde maar ik ben nog niet echt met techniek bezig geweest (kan ook moeilijk anders als je in een ASO richting zit denk ik? Want we krijgen helemaal geen vakken als elektriciteit of dingen die met techniek te maken hebben). Zijn er vele studenten die zo starten of wordt er tog enige voorkennis uit je zelf verwacht?

  • Jorn schreef:

   De juiste percentages ken ik niet, maar er starten zowel studenten uit het ASO als TSO. Alle vakken starten vanaf nul, dus veel voorkennis is niet echt vereist.

   Leerlingen uit het TSO hebben een voorsprong op vlak van technisch inzicht en leerlingen uit ASO vaak op wiskundig gebied.
   Vooral de labo’s uit het eerte jaar stellen niet veel voor en zijn gewoon toepassingen uit de theorie.

 6. Stef schreef:

  Beste
  Ik wil graag weten welke richtingen ik moest volgen om burgerlijk ingenieur te worden? 2e vraag: Welk ingenieur krijgt het meest geld

 7. Nan schreef:

  Beste

  Hoe hoog zijn je kansen als je van een prof. Bach overgeschakeld naar een master industriële wetenschapper bouwkunde als je van toegepaste architectuur komt?

  Is er daarnaast een wat gelijkaardig studie aan ing bouwkunde dat aanzienlijk eenvoudiger is en aansluit aan toegepaste architectuur?

  Veel dank bij voorbaat desondanks

  • Admin schreef:

   Voor de huidige slaagcijfers kan je best tijdens een opendeurdag eens horen bij een docent. Als je wilt schakelen zul je waarschijnlijk sowieso langs een studiebegeleider passeren. De studiebegeleider hebben een beter zicht op je slaagcijfers, omdat ze jaarlijks zo 10-tallen studenten zien passeren.

   Als je na een professionele bachelor bouwkunde industrieel ingenieur bouwkunde wilt worden is dat mogelijk via een schakelprogramma. Ik denk dat dit schakelprogramma 1 jaar is, waarna je direct bij de gewone master-opleiding kunt inspringen.

   Als je van toegepaste architectuur komt, weet ik niet of je direct kunt inspringen bij de opleiding industrieel ingenieur. Hiervoor kan je best een studiebegeleider/campusverantwoordelijke contacteren. Waarschijnlijk zul je dan de volledige opleiding moeten volgen met enkele vrijstellingen of een langer schakelprogramma.

   Als je van toegepaste architectuur komt, kun je zeker ook eens kijken naar de opleidingen architectuur en interieurarchitectuur die ook aan de universiteit worden gegeven.

 8. Nan schreef:

  Bedankt voor het snelle antwoord.

  Aan de Ugent is het degelijke wel mogelijke van toegepaste arch. over te schakelen met het standaard schakeljaar voor prof Bach.
  Is het mogelijk een schakeljaar te splitsen of aan de cursussen te geraken voordat je uw schakeljaar begin?

  • Admin schreef:

   Je kan bijna elke opleiding in België opsplitsen door gewoon minder studiepunten op te nemen.
   Ipv de standaard 60 SP per jaar, kun je ook kiezen om er maar 40 op te nemen dus.

   Let wel op: je moet minimum 27 SP opnemen om kinderbijslag te ontvangen (als je daar recht op hebt).
   Cursussen kan je bekomen bij oud studenten, bij een opendeurdag of bij de cursusdienst.

 9. Steve schreef:

  Beste

  In welk bedrijf word je het meest betaald als burgerlijk ingenieur?

  • Admin schreef:

   Als je op zoek bent naar de lonen bij een bedrijf voordat je er solliciteert, kan je altijd eens kijken op Glassdoor. Of bekijk de reacties op onze blogpost over het loon van de burgies eens.

   Daarnaast kun je ook altijd kijken naar bedrijven in de beter betaalde sectoren: (petro)chemie, pharma, banken & verzekeraars, energiesector, … . De salarissen liggen in die sectoren typisch veel hoger. Natuurlijk komen die hoge lonen niet voor niets. Meestal krijgen zulke bedrijven meer dan genoeg sollicitanten over de vloer voor slechts enkele vacatures, waardoor enkel de besten slagen.

   Wat ook een mogelijkheid is: kiezen voor sectoren voor harde werkers -> baggersector / windparken / oliesector en consultancy. Bij consultancy ligt je startsalaris meestal iets lager, maar door de vele extralegale voordelen zijn ze zeker marktconform. Na enkele jaren heb je een hogere kans op een mooie functie en dito loon.
   Wat ook een mogelijkheid is, is om te kijken naar sectoren (zoals olie, bagger, wind) die vooral in het buitenland actief zijn. Dankzij het statuut van expat (+ belastingvriendelijke uitbetalingen) en de extra vergoedingen verdien je op enkele jaren (door natuurlijk meer werkuren te presteren) flink meer dan je studiegenoten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef jij je volgers ook een cool artikel?