Jobs voor industrieel ingenieurs

Als afgestudeerd industrieel ingenieur is het relatief gemakkelijk om aan een goede job te komen in deze tijden. Ingenieurs zijn veel gevraagde profielen en worden mits hard en efficiënt werken goed betaald. Volgens Vacature.com bedraagt de verloning van startende industrieel ingenieurs (ing.) €2400 bruto. Hierdoor horen ze bij de best betalende starters.

Eerste job van een industrieel ingenieur

Als starter heb je diverse mogelijkheden:

 • Werken voor de overheid
 • Werken in de privé
  Meestal krijg je na uw opleiding binnen het bedrijf de leiding over één of meerder medewerkers. Veel voorkomende vacatures zijn die van werfleider, projectingenieur en kwaliteitsingenieur.
  Daarnaast komen er ook veel studenten terecht in studiebureau’s. Hier word je vooral ingezet voor het berekenen en ontwerpen van constructies. Andere mogelijke jobs zijn die van calculator of commercieel medewerker.
 • Werken als onderzoeksmedewerker bij een universiteit of hogeschool
 • Starten als zelfstandige
  Studenten met een hekel aan hierarchie boven hun hoofd of met een al dan niet schitterend idee kunnen starten als zelfstandige.
Alleszins ben je door je technische achtergrond en praktische kennis gegeerd op de arbeidsmarkt. Ook studenten die enkel hun bachelor in de industriële wetenschappen behaalden, vinden meestal relatief gemakkelijk werk.

Carrièremogelijkheden als ingenieur

Nadat je enkele jaren gewerkt hebt, worden ingenieurs vaak klaargestoomd om een managementfunctie op te nemen. Anderen kiezen er echter voor om specialist te worden in hun vakgebied waardoor ze met hun ervaring en uitgebreide kennis vaak zeer waardevol zijn voor een bedrijf.

Industrieel ingenieur loon

Het startloon van een ingenieur bedraagt gemiddeld €2400 bruto, meer hierover vind je in de post over het salaris van industrieel ingenieurs.

2 reacties

 1. Matthias schreef:

  Beste,

  Ik ben afgestudeerd in het ASO aan de richting Wetenschappen-Wiskunde en ik zou graag de opleiding industrieel ingenieur volgen in Antwerpen. Mijn keuze valt hierop omdat ik tijdens de lessen fysica en chemie zeer geboeid was over de materie en de elektromechanica. Nu had ik hier enkele vragen over.

  – Welke verschillende soorten van job kan je verwachten uit deze richting (na het behalen van de master)?
  – Welke specifieke functies krijg je binnen deze job?
  – Is het moeilijk werk vinden na het diploma?
  – Ik heb gehoord dat vaak industrieel ingenieurs onder hun diploma werken, welke jobs worden dan bedoeld met ‘onder hun diploma’

  Alvast bedankt voor de reactie.

  • Admin schreef:

   Dag Matthias,

   Hieronder een kort antwoord op je vragen (in volgorde):

   Meestal zal je starten als projectingenieur. Hierbij werk je actief mee aan een project en ondersteun je de meer senior projectingenieurs.
   Dit kan inhouden om bepaalde zaken uit te rekenen, iets in 3D te tekenen, … . Na 3 jaar promoveer je meestal naar een senior functie en daarna is het zeer afhankelijk. Een functie als projectleider is dan zeker mogelijk. Zoek bv. op de site van de vdab eens op jobs “industrieel ingenieur”, dan krijg je een goed beeld.

   Het vinden van werk gaat echt vlot. Eens je je master hebt behaald zijn er echt 10-tallen bedrijven waar je kan gaan solliciteren. Op de jobdag van De Nayer stond bv. een 100-tal bedrijven die op zoek zijn naar industrieel ingenieurs. Zelf had ik al een contract op zak voordat ik afstudeerde.

   Die stelling heb ik nog niet vaak gehoord. Met onder hun diploma werken wordt vaak gewezen naar jobs die meer administratie inhouden dan denkwerk. Ook jobs waar je zelf geen inbreng doet, maar letterlijk alles uitwerkt. Er zijn genoeg jobs voor ingenieurs, dus tijdens je sollicitatieronde kun je zeker selectief zijn en echt kiezen voor een bedrijf en functie die je ligt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.