Industrieel ingenieur toelatingseisen

Om aan de opleiding industriële wetenschappen te beginnen is het verplicht om in het bezit te zijn van één van de volgende diploma’s. Dit is een harde toelatingsvoorwaarde die absoluut noodzakelijk is om aan de opleiding te starten.

 • Diploma middelbaar onderwijs
 • Diploma hoger onderwijs
 • Buitenlands diploma dat gelijkgesteld is aan één van deze diploma’s

Maar om jezelf de beste slaagkans te geven is een betere vooropleiding gewenst. Ideaal kom je uit de richting industriële wetenschappen (TSO) of wetenschappen-wiskunde 6/8 (ASO). Hiermee heb je een stevige basis waardoor je een degelijke voorsprong hebt op andere studenten. Indien je echter minder dan vier uur wiskunde hebt gekregen, is het toch aangeraden om een zomercursus te volgen. Deze wordt georganiseerd door de universiteit en gaat meestal door gedurende de twee eerste weken van september.

Heb ik de juiste voorkennis?

Laatstejaarsleerlingen van het secundair onderwijs die twijfelen of dat ze over de nodige basiskennis beschikken kunnen altijd naar een informatiemoment van de universiteit in kwestie gaan. Hier zal je zeker een docent of studiebegeleider kunnen aanspreken en jouw situatie voorleggen.

Nadien kun je in juli en/of september ook nog deelnemen aan een adviserende toelatingstest. Hierbij wordt onder andere je wiskunde kennis getest. Meer info daarover op ijkingstoets.be.

2 reacties

 1. Wassim schreef:

  Beste,

  Ik ga volgend schooljaar naar 4 techniek wetenschap en ik wou weten als ik chemieingenieur wil worden of petrochemieingenieur is dat dan erg dat ik TSO doe als richting of is het veel te laag?

  • Admin schreef:

   Beste Wassim,

   Voor de opleiding industrieel ingenieur zijn de opleidingen industriële wetenschappen (TSO) en wetenschappen-wiskunde (ASO) de perfecte voorbereiding. Maar ook met een andere vooropleiding kan je zeker slagen. Met een goede inzet vanaf dag één en een goede voorbereiding maak je alvast een goede kans.

   Kijk ook eens hierboven voor meer info en de mogelijkheid voor een ingangstest.
   Als je echter voor burgerlijk ingenieur chemie zou willen kiezen, dan zou ik eerder industrieel ingenieur chemie aanraden om dan later eventueel te schakelen.

   Praat zeker ook eens met je leerkrachten. Zij hebben een beter inzicht in je persoonlijke situatie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.