Loon handelsingenieur

Als afgestudeerd handelsingenieur (HIR: Master Handelsingenieur of Master in de toegepaste economische wetenschappen: handelsingenieur) heb je een economische opleiding met een aanvulling van wetenschappelijke vakken genoten met als doel om het financiële beleid in een bedrijf te verbeteren.

Startloon handelsingenieur

Volgens een onderzoek van 2012 bedraagt het gemiddeld bruto startsalaris 2.536 euro per maand.  In een studie van 2010 werd er een gemiddelde van 2.393 euro bruto behaald. Hiermee positioneert de handelsingenieur zich in de buurt van de industrieel ingenieur, maar onder de bio- en burgerlijk ingenieur. Als starter binnen de overheid had je in 2011 recht op een bruto maandwedde van €2845.

Er is ook goed nieuws voor diegene die nu nog studeren. De werkloosheidsgraad 1 jaar na het behalen van dit diploma ligt rond de 0%.

Gemiddeld startloon ingenieurs (Bruto bedragen)
Industrieel
ingenieur
(ing.)
Handels-
ingenieur
(hir)
Bio-
ingenieur
(ir.)
Burgerlijk
ingenieur
(ir.)
2008 €2236 €2253 €2352 €2566
2010 €2376 €2393 €2540 €2689
2012 €2537 €2536 €2688 €2856
2014 €2584 €2511 €2709 €2849

[2008] Bron: vacature.com
[2010] Bron: vacature.com
[2012] Bron: guido.be
[2014] Bron: vacature.com

Waar kom ik terecht?

Als handelsingenieur kan je zowel starten in de financiële sector (banken en verzekeraars) als bij consultancy firma’s (big four). In de wereld van consultancy zal je vooral vacatures zien voor business intelligence (BI) en customer relationship management (CRM). In de financiële sector daarentegen zal je vooral modellen ontwikkelen (bijvoorbeeld risico-analyses).

Daarnaast hebben we ook nog functies die het financiële beleid van een onderneming in kaart brengen en proberen te verbeteren (accountancy). Bijkomend kan je in elk ander bedrijf terechtkomen voor het plannen, begeleiden en optimaliseren van processen. Later groeit men vaak door naar managementfuncties of wordt men specialist in zijn of haar vakgebied.

Door gericht te kiezen in je masteropleiding, kun je je interesses volgen en je carrière voor een stuk bepalen. Enkele voorbeelden van vaak voorkomende functies zijn: accountant, fiscalist, bedrijfsrevisor, consultant, financieel analist, bankdirecteur, informatie-analist, systeemontwerper, marketingmanager, personeelsdirecteur, productieplanner, projectmanager, salesmanager, beursspecialist, beleggingsadviseur, systeemontwerper, projectleider, EDP-manager, database administrator of informatieplanner.

Je salaris na 10 jaar werken

Welk salaris je zal krijgen indien je 10 jaar hebt gewerkt, is natuurlijk niet te voorspellen. Maar vast staat dat hoe hoger je toegevoegde waarde, door bepaalde kennis en bijvoorbeeld een uitgebreid netwerk, des te hoger je wedde zal uitvallen. Naast anciënniteit en de promotiekansen die je al dan niet grijpt, zullen later ook vooral je onderhandelingskwaliteiten en soft skills bepalen wat je verdient.

Na 10 jaar is dus vooral je ervaring van tel bij het toekennen van een promotie of loonstijging. Dit in tegenstelling tot je eerste job waar vooral wordt geselecteerd op diploma. Volgens Vacature Magazine (05-06-2010) kunnen handelsingenieurs na 10 jaar rekenen op gemiddeld €4260, wat een loonstijging van 78% inhoudt.

9 reacties

 1. Admin schreef:

  Als bezoekers mag je zeker een reactie achterlaten met je huidige salaris en/of startloon. Kopieer even onderstaande opsomming en vul deze dan in.
  – Diploma:
  – Leeftijd:
  – Anciënniteit:
  – Startloon (na studie):
  – Huidige Functie:
  – Sector:
  – Brutoloon:
  – Extra voordelen:
  – Aantal vakantiedagen:
  – Ben je tevreden (combinatie loon, job, functie, …)?

  Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Enkel je voornaam is zichtbaar.

 2. Gerard schreef:

  Ik heb ondertussen 4 jaar ervaring in de financiële sector, en hierdoor verdien ik €5200 bruto. Onze werkweken zijn meestal wel iets laten, zo’n 50 à 60h/week. Diploma: handelsingenieur – finance.

  • Ikram Khaouiry schreef:

   Hallo, ik twijfel nog tussen de opleidingen handelsingenieur en toegepaste economische wetenschappen. Zou u mij misschien eens kunnen zeggen hoeveel je startloon was? (ongeveer)

   Alvast bedankt!
   Ikram Khaouiry

 3. Nancy schreef:

  Als startende consultant in de supply chain industrie heb ik een contract van €2425 bruto aanvaard. En ik ben er best tevreden van (als eerste loon).

 4. Amber schreef:

  Mijn profiel:
  – Diploma: handelsingenieur
  – Ervaring: 4 jaar
  – Loon: €3900 bruto + maaltijdcheques

 5. Pieter schreef:

  Mijn profiel:
  – Diploma: handelsingenieur
  – Ervaring: 4 jaar
  – Loon: €2800 bruto + maaltijdcheques + €100 nettovergoeding
  – Bedrijf / sector: KMO

  Mij lijkt dit eerder weinig, wat denken jullie?

 6. Rlnd schreef:

  Ik heb geen diploma handelsingenieur, wel een bachelor Toerisme/Recreatiemanagement. Door 1,5 jaar als assistent in de supply chain van Daikin te werken, en nu als logistiek planner sinds 2.5 jaar, verdien ik € 2750 bruto + maaltijdcheques. GSMrekening en (mooie) onkostenvergoeding die € 100-200 per maand extra opbrengt. Dus in totaal in de logistiek werk ik 4 jaar, de jaren ervoor waar ik in toerisme werkte tel ik niet mee. Niet super voor een 30 jarige, maar gezien welk diploma ik maar heb mag ik tevreden zijn.

 7. Anoniem schreef:

  In september zou ik graag starten in de consultancy. Ik ben beginnen solliciteren en dit is mijn eerste loonvoorstel. Wat vinden jullie ervan?
  >> 2300 euro bruto + 13 /14 maand + auto/tankkaart + nettovergoeding €10/dag + verzekeringen

  • Admin schreef:

   Dat lijkt me zeker marktconform. Bij consultancy moet je er u enkel van bewust zijn dat ze je overal in het land en op elk project kunnen zetten (het eerste jaar alvast, daarna krijg je meer en meer inspraak).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.