Stel je vraag

Stel hier al je vragen over de opleidingen tot ingenieur:

52 reacties

 1. kenneth snauwaert schreef:

  wat is de jobinhoud meestal van een industrieel ingenieur ? Is dat meestal bureauwerk of kan ik dan op het veld ook iets betekenen ?

  • admin schreef:

   Als startend industrieel ingenieur heb je zowel de theoretisch als praktische kennis. Daardoor fungeer je vaak als tussenpersoon tussen een technisch team en het management. Nadien groeien de meeste ingenieurs door naar managementfuncties. Neem hier zeker een kijkje: https://www.opleidingingenieur.com/industrieel-ingenieur-jobs.

   Jobs waar je een mix hebt van bureauwerk en out-of-office werk:

   • Werfleider (industrieel ingenieur bouwkunde)
   • Landmeter/surveyor (industrieel ingenieur bouwkunde: landmeten)
   • Account manager
  • Siebe schreef:

   Is de opleiding industrieel ingenieur een goede opleiding en wat zijn de verschillen met burgerlijk ingenieur. Is ind. Ing. Meer met wetenschap bezig dan burg. Ing. En de de Burg. Ing meer bezig met wiskunde. Burgerlijk ingenieurs lachen soms met industrieel ingenieurs is dit terecht of niet.

 2. Frank schreef:

  Wat is volgens jullie de ideale vooropleiding voor iemand die industrieel ingenieur zou willen gaan studeren? Ik vraag het omdat onze jongste zoon voor een studiekeuze staat (overgang naar het secundair) en dit iets is wat hem interesseert.
  Hij is verstandig, creatief en technisch sterk, dus we zoeken voor hem liefst de meest geschikte opleiding in secundair.
  Indien u suggesties heeft voor een opleiding in Gent dan vernemen wij dat graag.

  Met dank,
  Frank

  • Jorn schreef:

   Beste Frank,

   De beste voorbereiding vind je in de opleidingen industriële wetenschappen (TSO) of wetenschappen-wiskunde 6/8 (ASO).
   Maar met de nodige motivatie kun je vanuit elke opleiding ASO/TSO starten. De leerstof begint vanaf nul.

   Indien je je wilt voorbereiden kun je altijd de zomercursus ‘wiskunde’ volgen voor de start van het academiejaar.
   Meer informatie vind je hier: https://www.opleidingingenieur.com/toelatingseisen.

 3. Valère Verrotte schreef:

  Als je industrieel ingenieur studeert en dan je schakeljaren burgerlijk ingenieur doet? Is dit een voordeel? Ook voor aan een job te geraken? Zijn bedrijven meer geïnteresseerd in zo een mensen? Of willen ze alleen maar burgerlijk ingenieurs?

  • Jorn schreef:

   Dit hangt van verschillende factoren af. Burgerlijk ingenieurs zijn schaarser, bij sommige bedrijven/sectoren starten burgerlijk ingenieurs hoger qua functie en groeien ze gemakkelijker door. Daarentegen mis je wel 2 jaar loon en werkervaring door verder te studeren. Zeker nu dat industrieel ingenieur 5 jaar duurt, kom je al aan minstens 7 jaar studeren.
   Maar je zou vooral moeten denken aan de job die je wilt uitoefenen: beide opleidingen geven namelijk toegang tot een andere soort functie en geven je een ander denkpatroon!

 4. Laurens schreef:

  Beste, Ik lees op deze site het volgende ivm nautische wetenschappen: “Deze opleiding duurt eveneens 4 jaar en geeft ook recht tot het diploma van industrieel ingenieur.” Wat bedoelt u met “recht tot”? Mogen nautische wetenschappers ook de titel ingenieur gebruiken?

  • Jorn schreef:

   Sorry Laurens, ik dacht dat dit vroeger zo was.

   Antwoord van HZS:
   “Van moeilijkheidsgraad zijn ze zeker gelijkaardig maar onze mensen zijn geen ind. ingenieur, ze zijn Bachelor/Master in de Nautische Wetenschappen.
   De Nautische Wetenschappen vormen een apart Studiegebied in de ganse onderwijscluster van de Vlaamse Gemeenschap.”

 5. yentel schreef:

  Ik zou volgend jaar graag industrieel ing studeren (master) ik volgde we-wi(7u) en behaalde voor alle wetenschapsvakken zeer goede resultaten. Wat echter het probleem is, is mijn talenkennis. Frans is redelijk rampzalig(50%) en Engels (60%) lukt om te spreken en te begrijpen (mondeling en lezen) maar zelf neerschrijven is al heel wat moeilijker. Zou dit een probleem kunnen geven tijdens te opleiding/ tijdens zoektocht achter werk? Of zijn er ook genoeg vacatures die geen zeer goede kennis van Frans en Engels eisen? Alvast bedankt

  • Jorn schreef:

   Om te slagen voor de bachelor en master in de industriële wetenschappen moet je zeker geen taalexpert zijn. Ik studeer hopelijk volgend jaar af als ing. aan KU Leuven (campus De Nayer), en ik heb welgeteld 1 keer een presentatie in het Duits, Frans en Engels moeten geven. Maar dit geldt enkel voor de richting “Master in de industriële wetenschappen: elektromechanica met minor automotive engineering (vak van 3 SP). In andere richtingen zijn alle zelf te geven presentaties normaal in het Nederlands.

   Sommige (gast)docenten geven inderdaad les in het Engels of gebruiken Engelstalige presentaties of cursussen. Maar dit zal je waarschijnlijk pas vanaf het 3e bachelorjaar voorhebben. Als je kiest voor een Engelstalige masterproef, verloopt die logischerwijs ook in het Engels.

   Engels is eigenlijk de enige taal die men van je verwacht te beheersen. En dit voornamelijk omdat veel onderzoek Engelstalig gepubliceerd wordt. Dus voor eigen opzoekwerk is het nuttig dat je thuis vrij vlot iets Engelstalig kunt lezen.
   Later (3e bachelor of master) zul je misschien zelf ook eens een Engelstalige paper moeten schrijven. De focus ligt hier echter niet op het grammaticale, maar eerder op de technische inhoud van je papers. En anders kan je nog altijd aan één van je medestudenten of eventueel je ouders vragen om deze even vlug na te lezen.

  • Jorn schreef:

   Later (bij sollicitatie ed.) verwacht men inderdaad eigenlijk minstens een gemiddelde kennis van het Frans en/of Engels. Dit is wel regio- en bedrijfsafhankelijk.

  • Jorn schreef:

   Met welke talen je in aanraking zult komen, kun je eens aan een docent van de campus waar je wilt studeren zeker vragen. Van waar ben je? Of waar wil je studeren?

   Maar in het algemeen kom je er zeker met een basiskennis Engels. De technische uitdaging van de richting zal hoger liggen dan de uitdaging qua talen.

  • yentel schreef:

   Mijn interesse zou eerder uitgaan naar chemie of bouwkunde. Enig idee of je daar presentaties moet voeren in het Engels/Duits/Frans? Het lijkt me inderdaad het best om geen Engelse masterproef in de toekomst te kiezen. Kom je er met basiskennis Engels of raad je me eerder een andere richting aan? Het zou wel spijtig zijn want mijn wiskunde (7u) was goed (80%) en chemie (85%) ook, fysica was wel wat minder (65%) en bio (90%)

  • yentel schreef:

   Ik kom van Brugge, maar zou graag in Gent willen gaan studeren. Daar kan ik in feite kiezen tussen de Ugent zelf of Kuleuven (campus Gent).

   Een andere vraag: ik heb interesse in techniek/wetenschappen/wiskunde maar ik ben nog niet echt met techniek bezig geweest (kan ook moeilijk anders als je in een ASO richting zit denk ik? Want we krijgen helemaal geen vakken als elektriciteit of dingen die met techniek te maken hebben). Zijn er vele studenten die zo starten of wordt er tog enige voorkennis uit je zelf verwacht?

  • Jorn schreef:

   De juiste percentages ken ik niet, maar er starten zowel studenten uit het ASO als TSO. Alle vakken starten vanaf nul, dus veel voorkennis is niet echt vereist.

   Leerlingen uit het TSO hebben een voorsprong op vlak van technisch inzicht en leerlingen uit ASO vaak op wiskundig gebied.
   Vooral de labo’s uit het eerte jaar stellen niet veel voor en zijn gewoon toepassingen uit de theorie.

 6. Stef schreef:

  Beste
  Ik wil graag weten welke richtingen ik moest volgen om burgerlijk ingenieur te worden? 2e vraag: Welk ingenieur krijgt het meest geld

 7. Nan schreef:

  Beste

  Hoe hoog zijn je kansen als je van een prof. Bach overgeschakeld naar een master industriële wetenschapper bouwkunde als je van toegepaste architectuur komt?

  Is er daarnaast een wat gelijkaardig studie aan ing bouwkunde dat aanzienlijk eenvoudiger is en aansluit aan toegepaste architectuur?

  Veel dank bij voorbaat desondanks

  • Admin schreef:

   Voor de huidige slaagcijfers kan je best tijdens een opendeurdag eens horen bij een docent. Als je wilt schakelen zul je waarschijnlijk sowieso langs een studiebegeleider passeren. De studiebegeleider hebben een beter zicht op je slaagcijfers, omdat ze jaarlijks zo 10-tallen studenten zien passeren.

   Als je na een professionele bachelor bouwkunde industrieel ingenieur bouwkunde wilt worden is dat mogelijk via een schakelprogramma. Ik denk dat dit schakelprogramma 1 jaar is, waarna je direct bij de gewone master-opleiding kunt inspringen.

   Als je van toegepaste architectuur komt, weet ik niet of je direct kunt inspringen bij de opleiding industrieel ingenieur. Hiervoor kan je best een studiebegeleider/campusverantwoordelijke contacteren. Waarschijnlijk zul je dan de volledige opleiding moeten volgen met enkele vrijstellingen of een langer schakelprogramma.

   Als je van toegepaste architectuur komt, kun je zeker ook eens kijken naar de opleidingen architectuur en interieurarchitectuur die ook aan de universiteit worden gegeven.

 8. Nan schreef:

  Bedankt voor het snelle antwoord.

  Aan de Ugent is het degelijke wel mogelijke van toegepaste arch. over te schakelen met het standaard schakeljaar voor prof Bach.
  Is het mogelijk een schakeljaar te splitsen of aan de cursussen te geraken voordat je uw schakeljaar begin?

  • Admin schreef:

   Je kan bijna elke opleiding in België opsplitsen door gewoon minder studiepunten op te nemen.
   Ipv de standaard 60 SP per jaar, kun je ook kiezen om er maar 40 op te nemen dus.

   Let wel op: je moet minimum 27 SP opnemen om kinderbijslag te ontvangen (als je daar recht op hebt).
   Cursussen kan je bekomen bij oud studenten, bij een opendeurdag of bij de cursusdienst.

 9. Steve schreef:

  Beste

  In welk bedrijf word je het meest betaald als burgerlijk ingenieur?

  • Admin schreef:

   Als je op zoek bent naar de lonen bij een bedrijf voordat je er solliciteert, kan je altijd eens kijken op Glassdoor. Of bekijk de reacties op onze blogpost over het loon van de burgies eens.

   Daarnaast kun je ook altijd kijken naar bedrijven in de beter betaalde sectoren: (petro)chemie, pharma, banken & verzekeraars, energiesector, … . De salarissen liggen in die sectoren typisch veel hoger. Natuurlijk komen die hoge lonen niet voor niets. Meestal krijgen zulke bedrijven meer dan genoeg sollicitanten over de vloer voor slechts enkele vacatures, waardoor enkel de besten slagen.

   Wat ook een mogelijkheid is: kiezen voor sectoren voor harde werkers -> baggersector / windparken / oliesector en consultancy. Bij consultancy ligt je startsalaris meestal iets lager, maar door de vele extralegale voordelen zijn ze zeker marktconform. Na enkele jaren heb je een hogere kans op een mooie functie en dito loon.
   Wat ook een mogelijkheid is, is om te kijken naar sectoren (zoals olie, bagger, wind) die vooral in het buitenland actief zijn. Dankzij het statuut van expat (+ belastingvriendelijke uitbetalingen) en de extra vergoedingen verdien je op enkele jaren (door natuurlijk meer werkuren te presteren) flink meer dan je studiegenoten.

 10. Steven schreef:

  Beste ingenieurs, beste toekomstige ingenieurs

  Ik ben een 16 jarige jongen en zit in het 4de jaar Aso- wetenschappen. Ik droom al jaren dat graag een burgerlijk ingenieur zou willen worden, maar om dat er vorig jaar veel studenten van het vierde zijn blijven zitten. Denk ik dat ik het ook niet zou halen, en als ik nu naar mijn punten kijk dan zie ik dat ik een slechte eerste rapport zal krijgen. Nu is mijn vraag hoe vonden jullie het secundair onderwijs, moeilijk of niet? Moet ik me zorgen maken? Zijn jullieooit blijven zitten? Waar moet ik op letten? Zal ik het halen als ik steeds mijn best doe?

  • Admin schreef:

   Dag Steven,

   Zoals je weet zijn de richting Wetenschappen-Wiskunde 8 en Latijn-Wiskunde 8 de beste voorbereidingen voor de opleiding tot burgerlijk ingenieur.

   Maar ik zie dat je nog 2-3 jaar te gaan hebt. Vooral je punten en studiehouding van het 6e middelbaar zullen bepalend zijn. Maak je daarin zeker nog niet druk.

 11. Christophe schreef:

  Beste,
  Dank voor jullie antwoord ! Ik zit op de Europese school in Luxemburg, in het 5e jaar (wat in Belgie overeenkomt met het 4e). Ik ben dus wat vroeg, maar wij moeten nu al onze keuzevakken beslissen voor volgende 2 jaar (dus jullie 5e en 6e). De keuzevakken – voor mij – zijn (max. 14u te kiezen)
  Wiskunde (approfondi) – 3 u (dus bovenop de 5u die ik al heb)
  Fysica – 4u
  Bio – 4u
  Chemie – 4u
  Engels – 4u
  Labo chemie of fysica – 2u
  Ik kan dus niet alle vakken kiezen die ik wil… Ik wil graag ingenieursstudies doen (wat precies weet ik nog niet, maar iets met fysica). Moet ik hiervoor die extra 3u wiskunde doen ? Is er een ingangsexamen ? Ik wil graag Engels verder doen (als 3e taal) maar dat lukt niet als ik alle wetenschappelijke vakken doe. Moet ik bio doen als ik verder wil in fysica richting ?

  Dank voor jullie advies

  • Admin schreef:

   Wil je later in België verder studeren? Momenteel zijn er geen verplichte ingangsexamens voor ir of ing. De universiteiten organiseren wel een ijkingstoets: https://www.ijkingstoets.be/. Die moet je een goed beeld geven van je huidige kennis en een geschatte slaagkans. Alle toelatingseisen kan je hier lezen: https://www.opleidingingenieur.com/industrieel-ingenieur-toelatingseisen/.
   Ik raad altijd aan om voor extra wiskunde en fysica te kiezen. Talen zijn zeker ook belangrijk. De overige uren kan je aanvullen naar interesse.
   Ik heb zelf ook 8h wiskunde gehad en dit was de ideale voorbereiding in het testen van je capaciteiten (ook zeer leerkracht afhankelijk natuurlijk). Ik ben tijdens het studeren niet meer in aanraking geweest met biologie. Dit verandert natuurlijk als je kiest voor chemie (ir), biochemie (ing) of bio-ingenieur.

 12. Ghaba schreef:

  Beste,
  Ik zit nu in mijn laatste 7de specialisatiejaar als autotechnieker in het beroeps. Mijn vraag is eigenlijk, zou ik met mijn kennis m’n master wel kunnen halen als ingenieur. Ik ben redelijk sterk met auto-elektro. Is dat een voordeel? Ook krijg ik praktisch geen wiskunde dus wiskunde kan ik niet zo goed. Ik ben wel een doorzetter maar ik wil wel weten wat ik kan en mag verwachten en of ik het wel zou kunnen halen met mijn kennis.

 13. Matthieu schreef:

  Goedemorgen

  Ik ben een student die in het 6de jaar ASO zit. Ik studeer Latijn – moderne talen – wiskunde (dit wil zeggen dat ik 4u wiksunde heb ipv de normale 3u in deze richting). Ik ben erg geïnteresseerd om volgend jaar Handelsingenieur te studeren.

  Maar ik weet niet goed het verschil tussen de richting ‘Handelsingenieur’ en ‘Toegepaste Economische Wetenschappen: handelsingenieur’. In de brochure van de KU Leuven staan deze twee richtingen namelijk apart.

  Ik denk wel dat ik deze richting zeker zal aankunnen, ondanks dat ik de voorbije 2 jaar geen economie en wetenschappen heb gehad.

  Bij voorbaat dank.

  • Admin schreef:

   Beste Matthieu,

   Beide opleidingen leiden tot het diploma van handelsingenieur. Het grote verschil zit hem in de locatie.
   TEW kun je studeren in Leuven en de master handelsingenieur wordt aan de campus te Brussel gedoceerd.

   Het kiezen van een campus is echter meestal de laatste stap in het hele proces. Een studierichting kies je namelijk op meerdere factoren.

   Bijna elke opleiding in België begint vanaf 0, maar de snelheid is de eerste weken vrij hoog, waardoor een beetje voorkennis wel handig is.
   Daarom raad ik je ook aan om mee te doen aan de ijkingstoets die door de verschillende universiteiten georganiseerd wordt: https://www.ijkingstoets.be/.

 14. vincent schreef:

  Beste,
  Ik ben vincent en ik ben 15 jaar oud.
  Ik zou heel graag later eerst mijn bachelor doen, en dan een opleiding industrieel ingenieur.
  Wat ik alleen jammer vind, is dat we op school zeer weinig informatie krijgen over wat we nu later kunnen gaan doen in de richting dat we zitten.
  Momenteel zit ik in het 4 de jaar elektromechanica en ik heb 5 uur wiskunde.
  Velen zeggen me dat je voor industrieel ingenieur, aso of minstens industriele wetenschappen (tso) moet doen in het secundair als je wil kunnen slagen.
  Anderen zeggen dat ik wel in de juiste richting zit.
  Momenteel heeft het jaar industriele wetenschappen 1 uurtje meer wiskunde en ook een uurtje chemie en fysica meer. Momenteel is dat al.
  Maar als ik dan eens ga kijken naar het 5de &6de secundair jaar, zie ik dat ik nog maar 4 uur wiskunde zal hebben en iw 8uur, groot verschil dus!
  Ik ben zelf wel redelijk goed in wiskunde (+- 85%), alleen twijfel ik of ik dus wel ik de goede richting zit?
  Zouden jullie mij een beetje verder kunnen helpen?
  Alvast bedankt!

  • Admin schreef:

   De opleidingen wetenschappen-wiskunde (ASO) en industriële wetenschappen (TSO) zouden inderdaad de ideale vooropleidingen zijn.
   Maar ook met een opleiding elektromechanica kan je mits wat wilskracht en het bijhouden van je theoretische vakken zeker slagen.
   In mijn jaar zaten ook studenten uit deze richting en het is vooral belangrijk om te werken tijdens het jaar.

 15. Dries schreef:

  Beste ingenieurs,

  Ikzelf ben een laatstejaarsstudent professionele bachelor chemie, afstudeerrichting chemie aan de UCLL. Mijn motivatie om verder te studeren is nog steeds aanwezig waardoor ik een overstap naar industrieel ingenieur absoluut zie zitten. Om mijn kansen goed in te schatten, zodat ik met een goed en zeker gevoel kan beginnen aan het schakeljaar, is er bij mij toch een aantal vragen die op een antwoord wachten. 1 daarvan is deze;
  In welke mate moet de leerstof vanbuiten gekend zijn. Hier bedoel ik mee letterlijke theorie/teksten/wiskundige bewijzen kunnen reproduceren op een examen. Zelf ben ik niet zo goed in het klakkeloos van buiten leren. Wel ben ik me ervan bewust dat zonder degelijke kennis van theorie ik de vaardigheden niet kan begrijpen/leren/toepassen. Zelf ben ik een student die goed begrijpend kan studeren. Mijn sterke punten zijn vooral meerkeuzevragen en oefeningen.

  Alvast bedankt voor een reactie!
  Dries

  • Admin schreef:

   Dries,

   Tijdens het schakeljaar haal je eigenlijk alle vakken in die je in een professionele bachelor hebt gemist. Dit zijn dus vaak wel de meer theoretische vakken (cfr. wiskunde).

   Als je daarna begint aan je master zal je zien dat de leerstof veel verder gaat, en dat het begrijpen en kunnen uitleggen van praktische cases veel belangrijker is dan een volledig theoretisch bewijs uitschrijven.

   Je kan zeker het ingangsexamen proberen als je twijfelt over je kennis: https://www.opleidingingenieur.com/industrieel-ingenieur-toelatingseisen/.

   Succes alvast.

 16. Evelien schreef:

  Wat is het verschil bij industrieel tegenover de verschillende campussen (Gent, Leuven, Geel, brugge)

  • Admin schreef:

   Dag Evelien,

   Je moet eens kijken naar het studieprogramma van de verschillende opleidingen. Daar kun je elk vak (+ omschrijving bekijken). Dan zul je merken dat elke campus masters aanbied met een verschillende specialisatie: nucleair, energie, kunststof, … . Afhankelijk van je specialisatie kom je dan vanzelf uit bij je studieplek.

   Wat ook mogelijk is: je bachelor en master op een andere campus volgen. Opgelet: dit is het eenvoudigste indien je volledig geslaagd bent op je bachelor bij het einde van jaar 3.

 17. Alex schreef:

  Sinds wanneer is de opleiding TEW: handelsingenieur een ingenieursopleiding? Communicatiewetenschappen (= sociale wetenschap) gaat ook niet over communicatienetwerken (= elektrotechniek), dit om duidelijk te maken dat benamingen voor de onwetende misleidend kunnen zijn. Het is gewoon een van de betere opleidingen toegepaste economie en wordt beter vergeleken met de ‘gewone’ master TEW of master handelswetenschappen. Anderzijds ontbreekt Burgerlijk Ingenieur-Architect hier, wat iets anders is dan Burgerlijk Ingenieur.

 18. Witze Goormans schreef:

  Welke minor zou het beste passen bij de studierichting industrieel ingenieur chemie: Engels, veiligheid en kwaliteit, of productontwikkeling.

 19. eddy schreef:

  Hallo, ik zit in mijn 5e jaar secundair onderwijs ASO en doe moderne talen. Ik krijg 3 uur wiskunde per week maar we gebruiken de boeken van de vier-uur wiskunde richting. Ik haal op mijn examens gemiddeld 75% zonder veel te studeren. Ik kijk gewoon naar de theorie en hermaak weinig of soms geen oefeningen.

  Zou ik de studie industriele wetenschappen informatica op Ugent aankunnen?

  • Admin schreef:

   Goedemiddag,

   Leuk dat je hier op voorhand al over zit na te denken. Het is zeker mogelijk, maar gemiddeld gezien zal je het iets moeilijker hebben dan studenten die komen uit een richting met 6u of zelf 8u wiskunde.
   Ikzelf heb echter verschillende studenten met weinig en veel wiskunde (zowel TSO als ASO) zien slagen (en falen). Het zal echt afhangen hoe vlot je de leerstof opneemt en/of je (proactief) alles mooi opvolgt.

   Om wat geruststellender aan de richting te beginnen is er sinds enkele jaren een verplichte niet-bindende ijkingstoets. Daarnaast organiseren de meeste universiteiten ook een snelcursus wiskunde in de maand september, net voor de start van het academiejaar.

   Lees zeker nog even volgend korte artikel: https://www.opleidingingenieur.com/industrieel-ingenieur-toelatingseisen/.
   Alles over de ijkingstoets (incl. voorbeeldexamen) voor toekomstig industrieel ingenieurs vind je hier: https://www.ijkingstoets.be/industriele-wetenschappen/.

 20. Rick schreef:

  Ik zit momenteel in het 5de middelbaar economie-wiskunde en ik zou graag voor ingenieur studeren. Maar ik heb maar een wetenschappenpakket van 1u (1u fysica,chemie en bio) is dit genoeg als basis om met deze studies te beginnen?

  • Emiel schreef:

   Dit kan genoeg zijn. Het eerste jaar van industrieel ingenieur is gemeenschappelijk, waardoor er veel dingen worden herhaald die ik, die wel 2u wetenschappen had, al gezien had, maar die voor jou nieuw kunnen zijn en je je zo naast de andere studenten kan werken.

 21. Niel Pittoors schreef:

  Ik wil graag industrieel bouwkunde doen, maar ik zou ook graag eens een jaar in leuven willen studeren. Industrieel bouwkunde kan je niet volgen in leuven. Maar ik had gezien dat het eerste jaar algemeen is en dat vanaf het tweede jaar pas de lessen krijgt die met bouwkunde te maken hebben . Is het dan mogelijk om het eerste jaar in leuven industrieel ingenieur te doen en het tweede jaar overschakelen naar De Nayer ( in st- katelijne waver ) , waar ik dan industrieel bouwkunde volg?

  • Admin schreef:

   Dag Niel,

   Het eerste jaar is inderdaad redelijk gelijklopend en dient eerder om de fundamentele ingenieursvakken aan te leren. Maar iedereen (campus & docenten) kan nog altijd een andere focus leggen natuurlijk.
   In het eerste jaar is er bv. één vak “Statica en sterkteleer” met toch een lichtjes andere inhoud (volgens ECTS-fiche).

   Het positieve is alvast dat beide opleidingen zich binnen KU Leuven bevinden. Maar de kans bestaat dat uw voorgeschiedenis (1e jaar campus Leuven) bij inschrijving op campus De Nayer goedgekeurd moet worden (alsof je van een andere universiteit zou komen, om te bepalen welke vakken gelijkaardig zijn & validering van uw punten). Overleg daarom zeker met de opleidingscoördinator van beide richtingen.
   Vergeet zeker ook de verplichte ijkingstoets niet.

 22. annemie schreef:

  beste, is de bachelor opleiding voor industrieel en burgerlijk dezelfde ? Of wat is het verschil ? Kun je op elk moment nog schakelen ?

  • Admin schreef:

   Dag Annemie,

   Deze opleidingen zijn gelijkaardig, maar toch nog te verschillend om zomaar te kunnen schakelen. Als we een beetje kort door de bocht gaan is burgerlijk ingenieur veel theoretischer, heeft het minder practica en is het iets moeilijker.
   Bij de overstap tijdens uw bachelor (vooral na uw 1e jaar) zal je het eenvoudigste kunnen schakelen van burgerlijk naar industrieel, maar meestal zal er per vak gekeken worden of je dit opnieuw moet doen of niet. Overstappen is dus niet super eenvoudig, maar wel mogelijk.

   Ik raad je aan om de ECTS-fiches van deze opleidingen eens te bekijken en naar de infodagen te gaan.
   Indien je uw master industrieel ingenieur hebt behaald is er wel een vastgelegd schakeljaar om nog een extra master burgerlijk ingenieur te halen.

 23. Niel schreef:

  Kan je van burgerlijk ingenieur-architect naar architect overstappen na 1ste semester of 1ste jaar . Zo ja, welke vakken moet ik meenemen ?
  Mvg
  Niel

 24. Ruige schreef:

  Welke titel mag een Master-na-Master in Safety Engineering voeren? Deze opleiding wordt aan de faculteit Ingenieurswetenschappen van de KULeuven georganiseerd en kan gevolgd worden door industrieel ingenieurs, burgerlijk ingenieurs, bio-ingenieurs en nautici.

 25. T schreef:

  Beste,

  Is er een groot niveau verschil tussen bio-ingenieur en industrieel ingenieur biowetenschappen ?

 26. Daan schreef:

  Kan je zowel een ijkingstoets van industrieel ingenieur als van burgerlijk ingenieur afleggen of vallen deze samen op hetzelfde moment?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.